Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
İnsan müdahalesi soğuk iklimlerdeki ülkeleri de etkiler. Örneğin tarım ilaçlarında bulunan DDT (Dikloro Difenil Trikloroetan) gibi kimyasallar düşük sıcaklıklar nedeniyle çözünmeden suda kalmaktadır. Dünyanın farklı bölgelerinde kimyasallardan oluşan bu kirlilik, rüzgârın etkisiyle ve deniz yoluyla Kuzey Kutbu’na taşınmakta; buradaki balık ve fokların yağ dokusunda birikerek bu canlılarla beslenen bölge insanlarına aktarılmaktadır.
Su, toprak ve atmosferik kökenli doğa olayları farklı nedenlere bağlı olarak afete dönüşebilir. Su taşkınları, depremler, erozyon, yanardağ patlamaları, fırtına, kasırga, uzun süren kuraklıklar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Hızlı nüfus artışı, bilinçsiz sanayileşme, düzensiz şehirleşme, kaynakların bilinçsiz kullanımı, barajlardaki suların taşkınlara neden olması, savaş, salgın ve hastalıklar, nükleer silahlar ile nükleer santral patlamaları, orman tahribatı gibi olaylar doğal denge üzerinde olumsuz etkiler yapan insan faktörlü (beşeri) olaylardır.
Doğal dengenin bozulmasına sebep olan insan bir yandan da doğadaki olumsuz etkilerini azaltmaya çalışmaktadır. Örneğin hayvanlar için koruma alanları, av yasakları ve doğal parklar oluştururken bu alanlardaki bitkileri de koruma altına almıştır. Ülkemizde Seyfe Gölü Tabiatı, Kazdağı Göknarı Tabiatı, Sandıklı-Akdağ Millî Parkı, Yumurtalık Lagünü gibi pek çok koruma alanı vardır. Bu alanlarda, nesli tükenme tehlikesi altında olan veya dünya üzerinde sadece bir bölgede bulunan nadir türler (endemik) korunur ya da türlerin çoğaltılması sağlanır. Ayrıca pek çok bitki ve hayvan hastalığına çare bulunarak bu canlıların tedavisi gerçekleştirilir. Bilimsel çalışmalar yapılarak bitki ve hayvanların verimliliği sağlanmış hatta bitki çeşidi artırılmıştır. İnsan, kurak ve çorak alanları ağaçlandırarak bu bölgeleri de verimli hâle getirmektedir. Dikilen ağaçlar sayesinde erozyonla mücadele de sağlanmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.