Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.
“Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.
Soru: Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.
- Cevap:
Doğadaki maddelerin bir bölümü, canlılar île cansız çevre arasında sürekli hareket halindedir. Maddelerin cansız çevre ile canlılar arasında çeşitli şekillerde yer değiştirmesiyle madde döngüleri oluşur. Bu döngülerle karbon, azot, su, oksijen gibi birçok madde tekrar ekosisteme kazandırılır.
Su, canlıların yaşaması İçin gerekli olan temel maddelerdendir. Canlıların yapısının büyük bölümünü su oluşturur. Dünya yüzeyinin büyük bölümü sularla kaplıdır. Yeryüzündeki suların buharlaşarak havaya karışması, havadaki su buharının yoğuşarak yağış hâlinde yeryüzüne inmesi sürecine su döngüsü denir. Su döngüsünde canlılar da çeşitli şekillerde yer alır.
Üretici canlıların fotosentez yapması sayesinde atmosfere oksijen gazı verilir. Atmosferde yaklaşık %21 oranında oksijen gazı bulunur. Bu gaz, solunum ve yanma gîbî olaylarda kullanılarak karbondioksîde dönüşür. Oluşan karbondioksit gazı atmosfere verilerek üreticilerin tekrar oksijen üretmesi sağlanır. Oksijenin bu şekilde dolanimina oksijen döngüsü denir.
Karbon atomu; canlıların yapısında, fosil yakıtlarda, deniz ve okyanus tabanlarında ve atmosferde çeşitli şekillerde bulunur. Canlılar solunum olayı ile oksijeni karbonla birleştirerek karbondioksit gazı olarak atmosfere verir. Canlıların atık ve kalıntılarındaki karbonlu bileşikler İse ayrıştırıcılar tarafından tekrar döngüye dâhil edilir. Canlı kalıntılarının bîr kısmı özel şartlarda ve çok uzun sürede petrol ve kömür gibi fosil yakıtlara dönüşür. Bu yakıtların yanması sonucunda karbon, tekrar atmosfere döner. Karbonun canlı ve cansız varlıklar arasındaki bu çevrimi karbon döngüsü olarak adlandırılır.
Canlıların yaşamını sürdürmesi İçin gerekli besin maddelerinden biri de proteindir. Proteinlerin yapısında azot bulunur. Atmosferin yaklaşık %78’i azot gazından oluşmasına rağmen birçok canlı onu doğrudan kullanamaz. Atmosferdeki azot; bazı bakteriler, şimşek ve yıldırım gîbî etkenler yardımıyla azotlu bileşiklere dönüştürülerek toprağa verilir. Böylece bitkiler için azot kullanılabilir hâle gelir. Bitkilere geçen azot, besin zinciri aracılığıyla diğer canlılara aktarılır. Bu canlıların atık ve kalıntıları ayrıştırılarak toprağa karışır. Topraktaki azotun bir kısmı bakteriler tarafından azot gazına dönüştürülerek tekrar atmosfere verilir. Bu şekilde hava ile toprak arasında azotun dolaşımına azot döngüsü denir.
Ozon tabakası Güneş’ten gelen ultravîyole ışınları filtreleyerek canlıları bu ışınların zararlarından korur. Ozon tabakasındaki seyrelme canlıları olumsuz etkiler. Ayrıca atmosferde bulunan karbondioksit gibi sera gazları, yeryüzünden yansıyan ışınları tutarak ışınların atmosfer dışına çıkmasını engeller ve böylelikle sera etkisi oluşur. Sera etkisinin aşırı artmasıyla küresel ısınma etkileri oluşmaya başlar. Küresel ısınma sonucu buzullar erir, tatlı su kaynakları tükenir ve çölleşme başlar. Bu durum, tüm canlılar için büyük bir tehdittir.
“8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı MEB Yayınları Sayfa 192 Cevapları” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.