Kitap Cevapları

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.

“Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.

Soru: Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.

  • Cevap: 

Asitler ve bazlar sulu çözeltiler İçerisinde İyonlarına ayrılarak çözünür. Bir madde; suda çözündüğünde ortama H+ (Hidrojen) İyonu veriyorsa asit, OH’ (Hidroksit) İyonu veriyorsa bazdır. Asitler ve bazlar madde üzerindeki etkilerine göre kuvvetli  veya zayıf olarak sınıflandırılır. Bu maddeler suda iyonlarına ayrıldıkları İçin elektrik akımını (elektriği) İletir. Asitler ve bazlar çeşitli gıda maddelerinin İçinde bulunabilir. Genellikle asitler gıda maddelerine ekşi at verirken bazlar acı tat verir.

Günlük yaşamımızda kullandığımız yoğurt, sirke, elma, üzüm, portakal gibi maddeler asidik; sabun, diş macunu, bulaşık deterjanı, çamaşır sodası, kabartma tozu ve acı biber gibi maddeler ise bazik özellik gösterir.

Bîr maddenin asit ya da baz olduğuna karar vermek için belirteç (ayraç) kullanılır. Örneğin mavi turnusol kâğıdı asitle temasında kırmızı renge dönüşür. Kırmızı turnusol kâğıdı İse bazlarla temas edince mavi renge dönüşür. Fenolftalein bazların İçinde pembe renk oluştururken asitlerin içinde renk değiştirmez. Metil oranj asit çözeltilerine damlatıldığında çözelti kırmızı renk alırken baz çözeltilerine damlatıldığında ise çözeltide sarı renk oluştuğu gözlenir.

Çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini belirleyen ölçek pH cetveli olarak adlandırılır. Bu ölçekte O ile 7 arası değerler asidîk çözeltileri, 7 ile 7 arasındaki değerler İse bazik çözeltileri İfade eder. Bîr maddenin pH değeri 7 ise 14 maddedir. Bu tür maddelere örnek olarak saf su verilebilir.

Asitler ve bazlar temas ettikleri maddelere yakıcı ve aşındırıcı etki yapabilir. Ayrıca bazların sulu çözeltileri ele kayganlık hissi verir.

Fosil yakıtlar yandığında C02., NO2, SO2 gibi gazlar havaya karışır. Bu gazlar havadaki su buharı ile tepkimeye girerek çeşitli asitleri oluşturur. Böylece asidîk özellik gösteren yağmurlar oluşur. Bu yağmurlar doğal çevreye, tarihî binalara ve taşıtlara zarar vermektedir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı MEB Yayınları Sayfa 124 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu