Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.
“Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.
Soru: Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.
- Cevap:
Canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan enerjinin kaynağı Güneş’tir. Bitkiler, algler ve bazı bakteriler güneş enerjisini kullanarak besin üretir. Kendi besinini kendisi üreten canlılara üreticiler denir. Üretilen besin maddelerindeki enerjinin bir kısmı üreten canlı tarafından kullanılırken kalan kısmı diğer canlılara aktarılır. Kendi besinini kendisi üretemeyip dışarıdan hazır olarak alan canlılara tüketiciler adı verilir. Hayvanlar, bu gruptaki canlılara örnek verilebilir. Tüketici canlılardan bazı mantar ve bakteri çeşitleri, hayvan ve bitkilerin atıklarını ve ölmüş canlıları parçalayarak beslenir. Bu canlılara ayrıştırıcılar ( çürükçüller) denir.
Canlılar arasındaki beslenme ilişkilerini gösteren zincire besin zinciri adı verilir. Besin zincirinde, bir canlı türünün sayısındaki değişim zincirdeki diğer canlıları da etkiler.
Yandaki görselde çekirgenin ot, farenin çekirge, yılanın fare, kartalın İse yılan İle beslendiği bîr besin zinciri verilmiştir. Bu zincirdeki tüm canlıların atık ve kalıntıları bazı mantarlar tarafından ayrıştırılarak toprağa karıştırılmaktadır. Besin zincirinde yılan sayısının azalması, fare sayısının artmasına çekirge sayısının İse azalmasına sebep olur.
Sadece üreticilerle beslenen canlılar otçul canlılardır. Yandaki besin zincirinde bulunan çekirge bu grupta yer alır. Sadece etle beslenen canlılar etçil canlılardır. Yandaki besin zincirinde bulunan kartal ve yılan bu canlı grubunda yer alır.
Hem üreticilerle hem de otçullarla beslenen canlılara İse hepçil canlılar Yandaki besin zincirinde bulunan fare bu canlılara örnek olarak verilebilir.
Bir besin zincirindeki madde ve enerji akışı, ekoloji piramidi İle gösterilir. Bu piramitte canlılar birbirîyle beslenirken besinlerle birlikte enerjinin de üreticilerden tüketicilere doğru aktarılmasına enerji akışı denir.
Ekoloji piramidinde aşağıdan yukarı doğru gidildikçe aktarılan enerji miktarı azalır. Her basamak bîr üst basamağa enerjisinin yaklaşık %10’luk kısmını aktarır. Enerjinin büyük bir kısmı, o basamaktaki canlının yaşamsal faaliyetlerinde kullanılır. Enerjinin çok az bir kısmı canlının yapısında depolanır.
Ekoloji piramidinde üreticilerden tüketicilere doğru gidildikçe canlı sayısı, biyokütle (canlıların toplam kütlesi) ve aktarılan enerji miktarı azalırken biyolojik birikimin (canlıda biriken zehir miktarı) arttığı söylenebilir.
“8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı MEB Yayınları Sayfa 178 Cevapları” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.