Kitap Cevapları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

Çocuktum, ufacıktım; anneannemin türkülerini ninni, anılarını masal diye dinlerdim. Anneannem yaşlı ama hafızası güçlü bir kadındı. Çocukluğuna dair anılarını tüm detaylarıyla hatırlardı. Doksanlı yaşlarında vefat etmeden önce de hep çocukluk anılarını anlatır, “Kaydedin bunları, tarihtir bunlar.” derdi. Kendi yaşadıkları dışında babasının, dedesinin anlattığı anıları dahi hatırlardı. Anneannemin babası ve amcaları 1915’te Çanakkale ve 1919’da Kurtuluş Savaşına katılmışlar. Bu dönemde babası ve amcaları Çanakkale, Dumlupınar, Afyonkarahisar’da cepheden cepheye koşmuşlar, vatan uğruna tüm zorlukları göze almışlar. Kardeşler içinde sadece büyük dedem sağ salim köyümüze dönmüş. Diğerleri farklı cephelerde şehit düşmüş. Büyük dedem cephede neler yaşadıklarını, düşman peşinde nasıl koşup meydanlarda nasıl vuruştuklarını anlatır, anneannem de çocuk aklıyla hayretler içinde dinlermiş. Anneannem pek çok olayı anlatırken “Mucizevi şeyler bunlar.” derdi. Askerlerin günlerce aç kaldığı hâlde her seferinde yeniden güç bulup savaşabilmelerine hayret ederdi. Babasından duyduğu kadarıyla bir defasında yiyecek bulamadıkları için yenilebilir bitkilerin yapraklarını yediklerini, bazı otlarla beslendiklerini, atlara verecek yem bulamadıklarını da anlatırdı. Hatta bir dönem askerlere sabah sadece hoşaf, akşam çorba ve ekmek verilmiş, öğle yemeği verilmemiş. Savaş dönemi olduğu için halkın da yokluk çektiğini, elde avuçta ne varsa askeri desteklemek amacıyla cephelere gönderildiğini söylerdi. Kimsenin üstünde başında doğru düzgün kıyafet kalmadığını, eski kıyafetlerin kırk yerinden yamanıp giyildiğini, eskiyen ayakkabılar yerine ayaklarını bezlerle sararak soğuktan korunmaya çalıştıklarını anlatırdı. Anneannem bunları anlatırken gözleri hep dolu dolu olur ve uzaklara dalardı. Savaştaki askerleri tıpkı Seyit Onbaşı’nın koskoca mermiyi sırtlaması gibi inanılmaz güçleri olan bir kahraman olarak tanımlardı. Tarih kitaplarında okuduğumuz Kara Fatma, Şerife Bacı, Şahin Bey gibi, halkımızın her bir ferdi bu destansı savaşta isimsiz kahramanlarım izdi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu