Kitap Cevapları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

Döngüse! hareketi nedeniyle suyun doğada tükenmesi söz konusu değildir. Ancak dünyadaki suların sadece %2,5’ini oluşturan, insanlığın ve diğer pek çok canlının kullandığı tatlı su kaynakları kirlilik nedeniyle kullanılamaz duruma gelmektedir. Bu nedenle özellikle tatlı su kaynaklarının dikkatli kullanılması hayati önem taşımaktadır. İnsanlığın başlangıcı ve medeniyetin doğduğu yer olarak kabul edilen Fırat ve Dicle nehirlerinin arasında yer alan Mezopotamya’nın sayısız uygarlıklara tanıklık etmesi tesadüf değildir. Günümüz ve gelecekte de tatlı su kaynaklarının varlığı ülkelerin geleceğinde ya da ülkeler arası anlaşmazlıklarda da önemli rol oynayacaktır.

Tıpkı, doğada döngü hâlinde bulunan su gibi diğer maddelerin bir kısmı da canlı ve cansız çevre arasında sürekli hareket hâlindedir. Canlılar kendileri için gerekli maddeleri çeşitli şekillerde ortamdan alır, kullanır ve çeşitli şekillerde ortama geri verir. Doğada var olan bu çevrime “madde döngüsü” denir. Karbon, azot, oksijen ve su döngüsü; madde döngüleri içinde canlılar için en çok önem taşıyan döngülerdir. Bu döngüler sayesinde bitki, hava, su, toprak vb. doğal kaynaklar belli koşullar altında sürdürülebilir ve canlılar tarafından tekrar tekrar kullanılabilir.

Ekosistem, belirli bir çevrede canlı ve cansız varlıkların karşılıklı ilişkiler kurması ile oluşan sistemler bütünüdür. Ekosistem bu varlıklar arasındaki maddeyle enerji alışverişi ve dolaşımı sayesinde kendisini yeniler ve varlığını devam ettirir. Ekosistemin enerjisini güneş sağlar ancak hayatın devamı için gerekli olan su ve diğer kimyasal maddelerin de ekosistemde bulunması gereklidir. Ekosistemlerde madde varlığı sınırlıdır, alınan maddeler yerine konulmadığı takdirde tükenir. Doğadaki denge bozulduğu zaman döngüler işlevlerini yerine getiremez. Bu da önemli aksaklıkların oluşmasına ve canlı yaşamının tehlikeye girmesine sebep olur.

Sizce madde döngüsü olmasaydı ne olurdu? Doğal kaynaklar tek kullanımlık olsaydı hayat nasıl devam ederdi veya devam eder miydi?

  • Cevap: Madde döngüsü olmasaydı, doğal kaynaklar hızla tükenir ve hayatın devamını destekleyen ekosistemler çökerdi; dolayısıyla hayatın sürdürülebilirliği ciddi şekilde tehlikeye girerdi.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu