Kitap Cevapları

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

“6-7-8. Sınıf Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

Bir elmanın ağaçta büyümesi, yenilmesi ya da toprağa düşerek çürümesi serüvenini düşünün. Toprak, hava ve güneşten alarak dönüştürdüğü tüm maddeleri yapısında saklayan elma; bu besin maddelerini ya besin olarak onu tüketen canlılara ya da çürürken toprağa verir. Çürüme, bizim için olumsuz bir durum gibi anlaşılsa da aslında topraktan alınanı toprağa geri vermektir. Çürüme olayında bazı mantarlar ve bakteriler önemli rol oynar. Yeryüzünde hemen her yerde bulunabilen, kimi zaman hamur ve sirke yapımında olduğu gibi bizler için yararlı işler yapan, kimi zaman da hastalık nedeni olan bu mikroskopik canlılar kompost yapımındaki çürümede en büyük role sahiptir. Kompostta bulunan faydalı mikroskopik canlılar, aslında dünyanın çöpçüleridir, çöpleri parçalayarak içeriği zengin bir gübreye dönüştürür ve dünyamızı dev bir çöp yığını olmaktan kurtarır.

İşte kompost! Kompost; elma örneğinde olduğu gibi besin atıkları, yaprak, ağaç ve dal parçalarının çürütülmesi, öğütülmesi sonucu elde edilen doğal gübredir. Kompost; toprağın havalanmasını ve mineral açısından zenginleşmesini sağlar. Toprağın su tutma kapasitesini artırır ve işlenmesini kolaylaştırır. Zararlı tarım ilaçları içermediği için sağlıklıdır. Son dönemlerde yaygınlaşan organik tarımda kullanılabilir. En önemlisi; evsel atıklar çöp olmaktan kurtulur ve çöp miktarı azalır. Çöp nedeniyle oluşabilecek kötü koku ve hoş olmayan görüntü de engellenmiş olur. Bu da çevre kirliliğini azaltmak ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir rol oynar.

Kompost yapım sürecin uzun olması bakteriyel faaliyetlerin iklim, sıcaklık, nem gibi faktörlerden etkilenmesinden kaynaklanmaktadır. En ideal koşullar sağlandığında bu süre kısalabilmektedir. Bu koşullar yeterince uygun olmadığında harcayacağın zaman seni korkutmasın. Kompost oluşumu sürecinde çevre bilincinin gelişmesi, doğaya karşı olan sorumluluğunun farkına varman, doğayı gözlemlemen, etkinlik sonucunda elde edeceğin gübreyi belki evinizdeki bir süs bitkisinde belki de okul bahçenizde kullanacak olman ve aile bireylerinle birlikte etkinlik yapmanın verdiği haz bakımından eşsiz bir deneyim kazanacaksın.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6-7-8. Sınıf Meb Yayınları Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu