12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 184
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 184
organik kütlenin bünyesinde zamanla fiziksel ve kimyasal değişim meydana gelir. Kömürün ataları olarak bilinen ve turba diye adlandırılan bu organik maddeler, zamanla daha koyu renklere dönüşüp daha sert bir yapıya sahip olur. Sıcaklık ve basınç şartlarının bu kütlelere etkimesi sonucu su, su buharı, karbon dioksit, oksijen ve ileri aşamalarda hidrojen ortamdan uzaklaşır. Tabi ki bu süreçte uygun şartların, ortamın sıcaklık şartlarının binlerce yıl baskın olması ve artması gerekmektedir. Volkanik faaliyetler, depremler sonucu oluşan fay hareketleri, radyoaktif elementlerin bulunduğu bölgelerde yerin sıcaklığını normalden çok daha fazla miktarda artırmaktadır. Yerin ısısı arttıkça turba olarak adlandırılan organik madde sırasıyla linyit, taş kömürü, antrasit ve uygun koşullar oluşursa grafite dönüşür. Bu ilerleyen olgunlaşma sürecine kömürleşme denir.
4.1.1.2. Ham Petrol ve Doğal Gazın Oluşumu
Petrol, altın kadar değerli bir maddedir. Bu nedenle siyah altın olarak da adlandırılmaktadır. Peki, bu kadar değerli olan petrol nedir ve nasıl oluşur?
Petrol, toprak altında uzun yıllar kalmış bitkisel ve hayvansal maddelerin çürümesi sonucu oluşan karmaşık hidrokarbon karışımıdır. Ham petrol yani işlenmemiş petrol, tortul kayalıklarda, kayaçlar arasındaki büyük boşluklarda toplanmış siyah renkli akışkan bir sıvıdır (Görsel 4.4).
20. yüzyılın başlarından bu yana yapılan çalışmalar sonucu petrolün oluşumuna yönelik çeşitli teoriler ortaya atılmıştır. Bu teorilerden günümüzde de geçerliliğini sürdüren en önemli teori, tüm hidrokarbonların denizlerde, göllerde ya da akarsularda yaşamını yitirmiş bitkisel ve hayvansal maddelerin bu ortamların tabanında birikmeleri sonucu oluştuğudur.
Ölü organizmalar akarsuların bu ortama taşıdığı kum, kil, çakıl, çamur ve mineral taneciklerle birlikte dibe çökerek yığılır. Milyonlarca yıl süren çökelme ve yığılma, su diplerinde tabakalar hâlinde gittikçe kalınlaşan çökeltileri oluşturur. Zamanla altta kalan tabakaların, üzerine çöken yeni tabakalarla birlikte tabana uygulanan ağırlık artar. Sürekli artan ağırlık ve basıncın etkisiyle tabakalar sıkışmaya ve birbirlerine tutunmaya başlar. Böylece kaya hâline dönüşmüş olurlar. Organik artıklar da oluşan bu kayalardaki gözenekli boşluklarda su ile birlikte sıkışır. Isı, basınç
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 184 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.