12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 163
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 163
3.5.3. Aldehitlerin ve Ketonların Kullanım Alanları
Aldehitlerin ve ketonların birçoğu kendilerine özgü hoş kokuya sahiptir. Bu nedenle aldehitler ve ketonlar, özellikle gıda ve kozmetik sanayisinde çokça kullanılır. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin birçoğunda doğal olarak aldehit ve keton bileşikleri bulunmaktadır. Örneğin pastalara ve kurabiyelere güzel kokusunu veren vanilin, vanilya çiçeğinde (Görsel 3.21) doğal olarak bulunan bir aldehit molekülüdür. Parfümlerde kullanılan muskon, bir ketondur ve misk geyiğinden elde edilir. Bu örnekleri artırmak mümkündür. Sinnamaldehit tarçında, 2-heptanon karanfilde ve benzaldehit badem yağında (Görsel 3.22) doğal olarak bulunan aldehit ve keton bileşikleridir.
Gıda ambalajları üzerinde “Doğala özdeş aroma verici ya da yapay aroma verici içerir veya içermez.” yazılarını görmüşsünüz- dür. Peki, bunlar ne anlama gelir?
Doğal aroma verici maddelerin bitkisel ve hayvansal ürünlerden özütlenerek elde edilmesi zor ve maliyetlidir. Bu nedenle birçok gıda maddesinde doğal aroma verici maddeler yerine doğala özdeş ya da yapay aroma vericiler kullanılır.
Türk Gıda Kodeksi, aroma verici maddeleri doğal, doğala özdeş ve yapay olarak aşağıdaki gibi tanımlamıştır.
Doğal aroma vericiler: Uygun fiziksel, enzimatik veya mikrobiyolojik yöntemlerle bitkisel veya hayvansal kaynaklardan elde edilen, aroma özelliği taşıyan maddelerdir.
Doğala özdeş aroma vericiler: Kimyasal yollarla sentezle- nen veya izole edilen, kimyasal yapı olarak doğal aromalar ile aynı olan maddelerdir. Kullanımına izin verilen doğala özdeş aroma verici maddelerden aldehit ve keton yapısında olanlardan bazıları asetaldehit, benzofenon, benzaldehit, pentanal, propanal ve propanondur.
Yapay aroma vericiler: Kimyasal yollarla sentezlenen ancak kimyasal yapısı doğal aromalardan farklı olan maddelerdir. Kullanımına izin verilen aldehit ve keton yapısındaki yapay aroma verici maddelerden bazıları benzil izobütil keton, dibenzil keton, 2-etil-2-heptenaldir.
Bazı gıda maddelerinde şeftali lezzetini ve kokusunu vermek için gamma-undekalakton (aldehit C-14) ve etil metil fenil glisidat (aldehit C-16) yapay aroma verici olarak kullanılmaktadır.
Kozmetik sanayisinde kullanılan keton bileşiği denildiğinde akla ilk olarak aseton gelir. Aseton, oje çıkarıcı olarak kullanılmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.