12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 125
“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 125
Yapısal izomerliğe ait bir diğer izomerlik çeşidi ise fonksiyonel grup izomerliğidir. Bu izomerlik çeşidi fonksiyonel gruplar bölümünde anlatılacaktır.
3.1.2.4. Alkanların Kullanım Alanları
Alkanlar en çok ısınma ve güç elde etme amacı ile kullanılır. Petrol, alkan ve siklo alkanlardan oluşan kompleks bir sıvı karışımdır. Petrolün damıtılması ile elde edilen doğal gaz, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), benzin, motorin, fuel oil, kerosen, nafta, gaz yağı, katran, asfalt gibi maddeler alkan molekülleri içerir. Bu maddeler ısınma ve güç elde etme amaçlı kullanılmaktadır.
Günümüzün önemli bir enerji kaynağı olan doğal gaz, yaklaşık olarak % 80 oranında metan ve % 5 – 10 oranında etanla az miktarda yüksek karbonlu alkan moleküllerinden oluşur.
Sıvılaştırılmış petrol gazı olarak adlandırılan LPG’nin bileşenleri propan ve bütandır. LPG, bazı araçlarda ve mutfak tüplerinde yakıt olarak kullanılmaktadır (Görsel 3.1). Benzin, otomobillerde yakıt olarak kullanıldığı gibi kimya sanayinde kullanılan iyi bir çözücüdür. Motorin dizel araçlarda yakıt olarak kullanılırken kerosen, roket ve jet yakıtı olarak kullanılmaktadır.
Alkan moleküllerinin bazıları çözücü olarak kullanılmaktadır. Alkan molekülleri apolar yapıdadır. Bu nedenle yağ gibi apolar yapıya sahip moleküllerin çözülmesinde sıklıkla alkanlar kullanılmaktadır. Örneğin hekzan, yağ çözücü ve organik çözücüdür. Heptan ve oktanın yağ çözücü etkisi daha fazladır. Ancak hekzanın bulunması daha kolay olduğu için yağ çözücü olarak daha çok hekzan tercih edilir.
Alkanlar, alkil halojenürlerin üretiminde de kullanılmaktadır. Alkil halojenürler, polar yapılı moleküllerdir. Bunların kaynama noktaları aynı karbon sayılı alkanlardan daha yüksektir. Bu nedenle alkil halojenürler, yaygın olarak yangın söndürücülerde ve alev geciktiricilerde kullanılmaktadır. Ayrıca freonlar olarak da adlandırılan kloroflorokarbonlar (CFC) düşük kaynama noktasına sahiptir. Bu nedenle buzdolabı ve klima gibi soğutma sistemlerinde kullanılmaktadır (Görsel 3.2). Zehirsiz ve kokusuz bileşikler oldukları için bazı ilaçlarda ve kozmetik ürünlerde, spreylerde itici gaz olarak da kullanılmaktadır. Ancak ozon tabakasına verdiği…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.